1300 грама

Image

Колко тежи любовта?

А мъката?

Измерва ли се по някакъв начин болката, която вцепенява и отнема дъха и разбива мечтите?

1300 грама, днес, изложба, “Плюс това”, откриване 19 ч. Фотоизложбата ще бъде там до 25 ноември. 

“1300 грама” е фото проект на Веселина Николаева в подкрепа на кампанията “Децата ни не са биологичен отпадък”, организирана от Български хелзинкски комитет и Фондация “Макове за Мери”.
В България всички мъртвородени или починали непосредствено след раждането си бебета на практика стават собственост на болницата, която ги изгаря като “биологичен отпадък”, заедно с други болнични отпадъци. Така родителите не могат да получат урна с прахта на бебето си или гробно място, което да посещават – изключително важен момент от процеса на скърбене.
Портретите на Веселина Николаева са инциирани от вярата и в естественото правото на родителите да се сбогуват с децата си по хуманен и достоен начин.
Веселина Николаева (1976) е фотограф, получила професионалното си образование в Холандия и работи на свободна практика от 2001г. Работите й са включени в самостоятелни и групови изложби, както и международни фестивали. През 2004 издава първата си книга BABA, за която получава наградата Grand Prix на 4ти Международен фестивал по фотография в Лодз (PL), последвани от Descubrimientos Award за най-добър млад фотограф в Мадрид (ES) и наградата Сребърна Камера на Canon през 2005 г. в Амстердам (NL). От тогава Веселина Николаева публикува School no 7 (2007) и Simply a Line (2009), която е номинирана за най-добра книга на Dutch Doc в Холандия през 2010г.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s